Bør du velge Webflow eller WordPress for din nettside?

Webflow og WordPress er to plattformer for å bygge nettsider. Begge plattformene har fordeler og ulemper som kan være greie å vite før du avgjører hvilken plattform du bør bruke. I denne artikkelen sammenligner vi Webflow mot WordPress, og forsøker å hjelpe deg med å ta den store avgjørelsen om hvilken plattform du bør bruke til ditt nettsideprosjekt.

Datamaskin som viser Webflow sitt brukersystem
Skrevet av

Kort oppsummert

  • WordPress er i seg selv helt gratis, mens Webflow er dyrere.
  • Webflow gir deg komplett designfrihet, mens WordPress er mer begrenset til maler og kode.
  • WordPress har flere tilgjengelige plugins og verktøy enn det Webflow har.
  • Webflow har ingen programvare eller plugins som trenger å oppdateres, mens WordPress krever hyppige oppdateringer.

WordPress

Hva er WordPress?

WordPress er verdens mest brukte publiseringssystem for nettsider og drifter over en tredjedel av alle nettsider på internett. WordPress har åpen kildekode (Open Source), noe som betyr at alle kan laste det ned helt gratis. WordPress er superfleksibelt, og man kan bruke plattformen til å bygge så og si hva som helst.

Å bygge en nettside med WordPress

De aller fleste som bruker WordPress for å bygge en nettside velger å starte med en mal, for så å bruke den som utgangspunkt. WordPress har et hav av ulike maler å velge mellom. Mange er gratis, mens noen koster penger.

Så fort du har installert en mal på nettsiden din er det lett å gjøre enkle endringer, samt å utvide med flere faner. WordPress har også et stort bibliotek av plugins og verktøy som du kan installere på nettsiden din. Dersom du savner noe på nettsiden din, finnes det nesten alltid en plugin som du kan laste ned. Oversettelses­programmer, innloggings­funksjon med brukerkontoer for kunder og chatsystem er bare noen få eksempler på et hav av funksjoner som du enkelt kan installere på nettsiden din gjennom WordPress.

Det er enkelt å gjøre endringer på nettsiden din gjennom WordPress, og du trenger ikke å kunne kode. Men dersom du skal gjøre mer tilpassede endringer utover strukturen og designet til malen du har valgt, kan det være litt mer vrient. Man kan derfor ofte bli litt låst til den malen man har valgt, dersom man ikke kan kode.

Fordeler med WordPress

Gratis

WordPress i seg selv er helt gratis. Alt du trenger for å kjøre en nettside med WordPress er et webhotell og et domene, noe som ikke koster mange kroner. Men WordPress har også mange plugins som ikke er gratis, så kostnadene kan fort bli mer dersom du benytter flere plugins.

Et hav av plugins og temaer

WordPress har et gigantisk bibliotek av plugins og temaer som er laget av tredjeparter, og som enkelt kan installeres på nettsiden din. Uansett hva du trenger, så vil du nesten alle kunne finne en plugin. Mange av disse pluginsene er også gratis, mens noen koster penger.

Superfleksibelt

WordPress er superfleksibelt, og man kan bruke plattformen til å bygge så og si hva som helst.

Ulemper med WordPress

Krever hyppige oppdateringer

Selv om plugins gir deg fleksiblitet, krever de også oppdateringer. Disse oppdateringene kan være kronglete, og noen ganger kan enkle oppdateringer også endre funksjonaliteten og utseendet på nettsiden din.

Mindre designtilpassing

De aller fleste velger et tema for nettsiden sin i WordPress, og kvaliteten på disse temaene varierer mye. Mange temaer er vanskelige å tilpasse, og mange krever at du lærer deg å kode for å kunne gjøre litt mer utover enkle endringene i nettsidens struktur og utseende.

Komplisert

En nettside i WordPress krever et tema (theme), og kvaliteten på disse ulike temaene varierer mye. Mange temaer er vanskelige å tilpasse, og mange krever at du lærer deg å kode for å kunne gjøre enkle endringer i utseende og funksjonalitet.

Laster tregt

Mange bruker flere plugins i WordPress, og dette vil ha stor påvirkning på hvor raskt nettsiden laster.

Webflow

Hva er Webflow?

Webflow er i likhet med Wordpress også et publiseringssytem for nettsider, men er samtidig en alt-i-ett-løsning som gir deg tilgang til et visuelt designverktøy, drift/hosting og publiseringssystem. Alt er samlet i et skybasert system.

Å bygge en nettside med Webflow

Webflow er et visuelt designverktøy som gir deg mulighet til å bygge en nettside fra scratch, helt uten å kode. Webflow har et intuitivt "drag-and-drop"-system som gir deg stor fleksibilitet, og du kan enkelt publisere nettsiden din direkte gjennom Webflow.

Du kan også velge å bruke en mal som utgangspunkt, og Webflow har et bibliotek med mange ulike temaer som du selv kan tilpasse slik du ønsker. De aller fleste temaene koster penger.

Webflow konverterer det du designer til veldig ren og ryddig kode, noe som sikrer at nettsiden din laster veldig raskt. Du kan også eksportere koden ut av Webflow, for så å hoste nettsiden din gjennom ditt eget webhotell.

Webflow kan oppleves litt avansert i begynnelsen, og har en litt brattere læringskurve. Webflows eget Webflow University inneholder mange svært nyttige og engasjerende guider og videoer - og alt er helt gratis. Læringsvideoene deres er engasjerende, og de er så godt laget at vi anser de som god underholdning. Så fort du forstår hvordan Webflow-systemet fungerer, vil du enkelt og raskt kunne bygge lekre og kraftige nettsider med så og si null begrensninger.

Fordeler med Webflow

Kreativ frihet

Webflow gir deg komplett frihet til å designe hva enn du ønsker - helt uten å måtte kode.

God SEO

Webflow gir deg mulighet til å lage svært SEO-vennlige nettsider.

Enkle animasjons­muligheter

Du kan også lage animasjoner i Webflow uten å måtte kode.

Krever ingen oppdateringer

Med Webflow trenger du ikke å oppdatere programvare eller plugins.

Kan eksporteres ut

Du kan når som helst eksportere nettsiden din ut av Webflow, for så å hoste nettsiden din gjennom ditt eget webhotell.

Ulemper med Webflow

Litt bratt lærings­kurve

Webflow kan oppleves litt avansert i begynnelsen og er ikke like rett-fram å forstå som andre nettside­plattformer.

Litt dyrere

I motsetning til WordPress som er gratis, koster Webflow fra $14/mnd. og oppover - avhengig av hvilke funksjoner du trenger for nettsiden din. Men dersom du benytter mange plugins på nettsiden din i WordPress, kan månedskostnadene fort overskride kostnadene for Webflow.

Så hva bør du velge?

Det er vanskelig å si rent objektivt hva som er den beste plattformen av Webflow og WordPress. Begge er svært gode plattformer på hver sine måter.

Men vår egen mening er at Webflow er et bedre valg. Det betyr ikke at WordPress er et dårlig valg, men dersom du skal starte et nytt nettsideprosjekt i dag, anbefaler vi deg å velge Webflow.

Både Webflow og WordPress har sine styrker og svakheter. Webflow og WordPress er to forskjellige plattformer, og det gir derfor mening at de passer til ulike nettsideprosjekter.

Sliter du med å velge?

Ta kontakt med oss dersom du har flere spørsmål, eller trenger hjelp med nettsiden din. Vi kan hjelpe!

Kontakt oss