Squarespace eller WordPress: Hva er forskjellen?

Squarespace og WordPress er to svært forskjellige verktøy for å bygge nettsider. Du har sikkert hørt mye forskjellig om begge plattformene, og du er kanskje litt usikker på hvilken du bør velge? Vi skal nå forsøke å forklare deg hva de største forskjellene er, og hvilken plattform som passer best til ditt nettsideprosjekt.

Skrevet av

Kort oppsummert

Squarespace

  • Intuitivt og enkelt, men litt mindre fleksibelt
  • Koster penger, men alt du trenger er inkludert i én pakke
  • Alt er webbasert. Du trenger ikke å laste ned noe som helst.
  • Alle maler er inkludert i pakken, og de fungerer svært godt og er enkle å redigere
  • 24/7 kundesupport

WordPress

  • Mer komplisert, men veldig fleksibelt
  • Gratis i seg selv, men du må betale for webhotell og plugins
  • Må installeres på en webserver som du selv må drifte
  • Noen maler koster penger, og de kan være ustabile og kompliserte
  • Ingen kundesupport

Hva er Squarespace?

Vi liker å kalle Squarespace for en alt-i-ett-plattform for nettsider og nettbutikker. Med Squarespace får du tilgang til ferdige maler, et intuitivt redigeringssystem, webhotell og support.

Squarespace tar en fast månedspris som gir deg tilgang til alle disse funksjonene.

Hovedidéen bak Squarespace er at du skal kunne lage en nettside eller nettbutikk “code-free”, altså helt uten å måtte kode. Squarespace er derfor mindre fleksibelt, men veldig enkelt å sette seg inn i.

Hva er WordPress?

I motsetning til Squarespace, er ikke WordPress en webbasert tjeneste. WordPress er et rammeverk som du installer på en webserver. Dette rammeverket i seg selv er helt gratis, men du må betale for webhotell, domene og eventuelle plugins.

WordPress er ekstremt fleksibelt, men mer komplisert. Du vil for eksempel mest sannsynlig måtte lære deg grunnleggende koding på et tidspunkt, for å kunne sette opp nettsiden din slik som du ønsker.

NB: For å gjøre det hele enda mer komplisert, finnes det egentlig to forskjellige WordPress-plattformer. WordPress.com er en nettbasert tjeneste (litt slik som Squarespace) som hovedsakelig brukes for blogger. WordPress.org er den mer populære programvaren som du mest sannsynlig har hørt om, og den som vi referer til når vi snakker om WordPress i denne artikkelen.

Pris

Pris er viktig for mange når det gjelder å velge mellom de ulike plattformene. La oss se på hvor mye Squarespace koster, og hvor mye WordPress koster.

Squarespace

Squarespace tilbyr fire forskjellige abonnementer, alt etter hvilke funksjoner som nettsiden eller nettbutikken din trenger. Disse “premium” funksjonene finner du raskt ut om du trenger underveis i byggeprosessen, og du kan enkelt bytte frem og tilbake mellom de forskjellige abonnementene. De forskjellige abonnementene inneholder alt du trenger til nettsiden din, utenom domene. Domene kan du enkelt kjøpe gjennom Squarespace, eller gjennom en ekstern domeneleverandør.

For nettsider kan du velge mellom Personal ($12 per måned) og Business ($18 per måned). Forskjellen mellom disse to pakkene er funksjonene du får tilgang til. Business-pakken gir deg muligheten til å legge inn skript og koder på nettsiden din. Dette åpner opp for flere funksjoner og designmuligheter for nettsiden din. Dersom du ikke trenger dette, rekker Personal som oftest mer enn nok.

For nettbutikker kan du velge mellom Basic Commerce ($26 per måned) og Advanced Commerce ($40 per måned). Den største forskjellen mellom disse to pakkene er at Advanced Commerce gir deg mulighet til å selge gavekort, opprette løpende abonnementer, automatiske rabatter og tilbud, og å sende ut automatiske påminnelser via e-post til kunder som har lagt produkter i handlekurven sin uten å fullføre kjøpet.

Usikker på hvilken pakke du bør velge for Squarespace? Vi har skrevet en artikkel om det.

Typisk nettside i Squarespace

  • Squarespace Business: 2200,- per år ($216)
  • Domene: 120,- per år

Totalpris: 2420,- per år

Typisk nettbutikk i Squarespace

  • Squarespace Advanced Commerce: 4850,- per år ($420)
  • Domene: 120,- per år

Totalpris: 4970,- per år

WordPress

WordPress er i seg selv helt gratis. Jepp, du leste riktig! Det er faktisk helt gratis å laste ned, bruke og å bygge nettsiden din med WordPress.

Men: WordPress er likevel ikke helt gratis…

For å kjøre nettsiden din gjennom WordPress, er det nemlig noen ting du trenger som ikke er gratis. Det første du trenger er hosting. I tillegg trenger du også et domene. Videre kommer det også noen valgfrie utgifter, men som man som regel ender opp med å trenge for å kunne oppnå et profesjonelt uttrykk for nettsiden sin. Dette kan f. eks. være designmaler og forskjellige plugins/funksjoner for nettsiden din.

Det er derfor ikke mulig å sette en fast pris på hvor mye en nettside koster i WordPress. Det er mulig å sette opp en nettside i WordPress med et lavt budsjett, men den kan også fort ende med å koste noen tusenlapper per år dersom du er mer kresen med valg av maler og funksjoner.

Typisk nettside i WordPress

  • Hosting: 360,- per år
  • Domene: 120,- per år
  • 3 forskjellige plugins: 600,- per år
  • Designertema: 600,-

Totalpris: 1080,- per år og 600,- for tema

Typisk nettbutikk i WordPress

  • Hosting: 400,- per år
  • Domene: 120,- per år
  • 4 forskjellige plugins: 800,- per år
  • Designertema: 800,-

Totalpris: 1320,- per år og 800,- for tema

Brukervennlighet

Brukervennlighet handler om hvor enkelt og intuitivt det er å bruke systemet. Så hva er enklest å bruke? Squarespace eller WordPress? La oss ta for oss begge systemene:

Squarespace

Squarespace har et svært brukervennlig og intuitivt system som er ganske lett å forstå. Squarespace er enkelt, men derfor også mindre fleksibelt. Squarespace bruker et dra-og-slipp blokksystem. Alt innholdet på nettsiden din som tekst, bilder og videoer er lagt inn i slike blokker, som du enkelt kan opprette, slette og flytte rundt på nettsiden din.

Squarespace har også en Style Editor som gjør at du kan gjøre enkle endringer i nettsidens design - som tekst, størrelser og farger. Du kan enkelt trykke på de elementene du ønsker å endre, for så å bruke Squarespace sitt intuitive kontrollpanel til å endre de.

Alle endringer du gjør gjennom i Squarespace vises direkte på nettsiden din. Du har et kontrollpanel til venstre, og nettsiden din til høyre. Det er derfor svært lett å få oversikt over de endringene du gjør, og å alltid ha en god oversikt over hvordan nettsiden din ser ut.

WordPress

WordPress kan virke forvirrende i begynnelsen, og er ikke like intuitivt som Squarespace.

I motsetning til Squarespace, gjenspeiler ikke endringene du gjør i redigeringsmodus alltid hvordan den faktiske nettsiden din ser ut. Det betyr du at stadig må veksle mellom redigeringsmodus og forhåndsvisning av nettsiden din, for å kunne se hvordan endringene dine ser ut.

I WordPress er det likevel mulig å kjøpe redigeringssystemer som er litt mer brukervennlige, og som ligner mer på Squarespace sitt system. Elementor, Divi Builder og Beaver Builder er eksempler på noen svært populære redigeringssystemer for WordPress. Disse er likevel ikke gratis, og prisen ligger på et sted mellom 500,- og 1000,- per år.

Maler og design

Både Squarespace og WordPress tilbyr mange ferdige maler som får nettsiden din til å se både profesjonell og lekker ut.

Squarespace

Squarespace gir deg en oversiktlig katalog der du kan velge mellom noen titalls forskjellige maler. Du kan enkelt sortere malene etter forskjellige kategorier, for så å finne den malen som passer best til din nettside. Malene til Squarespace er moderne, lekre, brukervennlige og ser fine ut på alle skjermstørrelser og enheter. Det er likevel ikke det største utvalget å velge mellom, noe som gjør deg litt mindre fleksibel når det gjelder nettsidens design.

WordPress

WordPress tilbyr flere tusen forskjellige maler. Mange er gratis og mange koster penger. Med så mange maler å velge mellom, vil du med litt leting alltid kunne finne en unik mal som passer perfekt til ditt prosjekt. Men malene varier likevel stort av kvalitet og brukervennlighet, og mange opplever derfor at det kan bli forvirrende og utfordrende å velge mal for nettsiden sin i WordPress.

Fleksibilitet og funksjonalitet

Fleksibilitet er viktig for mange. En nettside trenger ofte flere funksjoner, og da er det viktig at plattformene har støtte for disse funksjonene, samt at du har rom til å videreutvikle, og utvide nettsiden din.

Squarespace

Squarespace sin fleksibilitet avhenger mye av om du kan kode eller ikke.

Dersom du ikke kan kode, og kun forholder deg til Squarespace sitt brukervennlige og litt enkle redigeringssystem, blir du litt mindre fleksibel. Squarespace gir deg mulighet til å velge mellom en rekke forskjellige maler, men når du først har valgt en av disse malene, er du litt låst innenfor designet og strukturen til denne malen. Selv om det er svært enkelt å opprette nye sider og innhold, er du litt mer låst innenfor rammene til Squarespace sitt system.

Dersom du kan kode, er du ikke fullt så låst. Squarespace sin Developer Mode gir deg tilgang til malfilene, slik at du kan tilpasse de akkurat på den måten du vil. Du kan også legge inn din egen HTML, CSS og JavaScript, noe som åpner opp for mye større fleksibilitet.

WordPress

Fleksibilitet er den store fordelen til WordPress. WordPress har et stort bibliotek av plugins, verktøy og maler som du kan installere på nettsiden din. Dersom du savner noe på nettsiden din, finnes det nesten alltid en plugin som du kan laste ned.

Oversettelsesprogrammer, innloggingsfunksjoner med brukerkontoer for kunder og chatsystemer er bare noen få eksempler på et hav av funksjoner som du enkelt kan installere på nettsiden din gjennom WordPress.

Konklusjon

Både WordPress og Squarespace har sine styrker og svakheter. WordPress og Squarespace er to forskjellige plattformer, og det gir derfor mening at de passer til forskjellige kundegrupper.

Squarespace er enkelt og intuitivt, men vil aldri klare å konkurrere med fleksibiliteten til WordPress.

Vi anbefaler derfor å velge Squarespace for konvensjonelle nettsider, og WordPress for ukonvensjonelle nettsider.

Dersom du trenger en vanlig nettside med vanlige funksjoner som et kontaktskjema, bildegalleri og en videospiller, vil Squarespace fungere fint for deg, og vil sannsynligvis være mye enklere å benytte enn WordPress.

Dersom du derimot ønsker å ha full kontroll over alle aspekter med nettsiden din, og er avhengig av spesifikke funksjoner, er WordPress mest sannsynlig et bedre valg for deg. Dersom nettsiden din skal være et forum, eller at du for eksempel trenger en innloggingsportal for kunder, eller en opplastingsfunksjon for filmer, vil WordPress passe bedre for deg.

Trenger du hjelp?

Ta kontakt med oss dersom du har flere spørsmål, eller trenger hjelp med nettsiden din. Vi kan hjelpe!

Kontakt oss