Snapchat har flyttet tilbake-knappen: "Muscle memory" i et brukergrensesnitt
Har du lagt merke til at Snapchat har flyttet tilbake-knappen fra høyre til venstre? Vel, det merket jeg. Flere ganger.
Jeg har i dag (med uhell) igangsatt et videoanrop tre ganger. Den første gangen jeg gjorde det ble jeg forvirret. Da jeg gjorde det igjen for andre gang litt senere på dagen begynte jeg å lure på om Snapchat hadde flyttet tilbake-knappen, eller om det bare var jeg som surret. Jeg sjekket det opp, og det viste seg at Snapchat faktisk hadde flyttet på den. Da jeg igjen gjorde samme uhell for tredje gang slo det meg hvor ubevisst man kan bli vandt med et brukergrensesnitt.
Det at en tilbake-knapp ligger på høyre side, slik som det gjorde i Snapchats tidligere versjon, er faktisk ganske uvanlig.
En tilbake-knapp ligger nemlig vanligvis på venstre side, fordi vi forbinder tilbake med venstre og neste med høyre. I tillegg leser de fleste språk fra venstre mot høyre, og derfor er det naturlig å plassere viktig navigasjon, som f.eks. "tilbake", på venstre side for enkel tilgang. Snapchat har visstnok nå valgt å flytte på tilbake-knappen fordi mange av brukerne har rapportert at de har kommet borti videoanrop-knappen når de egentlig mente å trykke på tilbake-knappen. Dette har jeg selv opplevd å gjøre tidligere, så det er derfor forståelig at Snapchat gjør tiltak for å forhindre dette. Men hvorfor Snapchat opprinnelig valgte å ha tilbake-knappen på høyre side er for meg et mysterium.
Det er også enda mer mystisk at pilen i den tidligere versjonen pekte til høyre, og ikke til venstre. Pil til høyre gir nemlig inntrykk at man går fremover i stedet for bakover (tilbake). En pil til venstre oppleves dermed intuitivt som en tilbakeknapp fordi det fører oss tilbake til den retningen vi kom fra. Snapchat hadde altså ikke bare plassert tilbakeknappen til høyre, men de hadde i tillegg også vendt pilen mot høyre.
Denne lille (og gode) oppdateringen fra Snapchat gjorde meg oppmerksom på hvor vandt jeg har blitt med Snapchat sitt brukergrensesnitt, uten å være bevisst på det.
Min intuisjon om tilbake-knapper er nemlig at den skal ligge på venstre side, og gjerne også øverst til venstre, slik som man ser i de fleste brukergrensesnitt i nettsider og apper. Den bør i tillegg også peke til venstre.
Slik som med mye annet, er det å plassere tilbake-knappen øverst til venstre et best-practice-prinsipp som de aller fleste følger fordi dette er brukerens generelle intuisjon og forventning. Men selv om denne plasseringen også er min generelle intuisjon, har jeg likevel bygget opp en intuisjon om at tilbake-knappen i Snapchat sitt brukergrensesnitt ligger øverst til høyre. Dette kommer til uttrykk ved at jeg tre ganger i dag har trykket på videoanrop-knappen øverst til høyre, i stedet for tilbake-knappen som nå ligger øverst til venstre. Dette er en intuisjon jeg har bygget opp i underbevisstheten min gjennom å bruke Snapchat mye.
Ubevisste vaner
Du har mest sannsynlig også selv etablert flere vaner i apper og nettsider som du ofte bruker. Dersom du tar utgangspunkt i en app du bruker daglig, klarer du trolig ikke å tegne en detaljert tegning av hvordan brukergrensesnittet til denne appen ser ut (med mindre du er en UI-nerd). Men du har likevel bygget opp en intuisjon i underbevisstheten din som har veldig god oversikt over hvordan du raskt kan navigere deg rundt i appen. Hvis det da kommer en ny oppdatering med en forandring i dette brukergrensesnittet som du er vandt med å bruke, kan dette skape forvirring og at flyten din stopper opp.
Det at Snapchat har oppdatert brukergrensesnittet sitt er ikke uvanlig. Det er nemlig svært vanlig at apper og nettsider blir oppdatert, men når Snapchat utfører endringer som dette er det trolig ikke gjort av tilfeldige årsaker. Snapchat har nemlig flere millioner brukere, og selv den minste oppdateringen i brukergrensesnittet kan få store konsekvenser. Et annet godt eksempel på dette er da Instagram skiftet til horisontal scroll i feeden. Denne endringen skapte mye oppstyr, og det tok ikke lang tid før Instagram endret det tilbake igjen til vertikal scroll - det som vi er vandt med i dag.
Ja til oppdateringer!
Det at Snapchat, Instagram og alle andre store apper og nettsider oppdaterer brukergrensesnittet sitt, er en god ting. Disse oppdateringene handler nemlig ikke bare om at designet skal se pent ut, men handler vel så mye om å designe et brukergrensesnitt som oppleves brukervennlig og intuitivt. Når mange da rapporterer til Snapchat at de kommer borti videoanrop-knappen med uhell, er det da bra at Snapchat tar tak i dette problemet.
Dette eksempelet med Snapchat poengterer viktigheten med et gjennomtenkt UI-design fra start. Det er selvfølgelig mulig å gjøre oppdateringer i etterkant, men vi ser da at disse oppdateringene kan føre til at brukerflyten stopper opp. Dette eksempelet illustrerer også vår intuisjon i et brukergrensesnitt, og hvor mange vaner vi har i vår underbevissthet - også innen design.